Buitenwacht

Werken als buitenwacht/mangatwacht

Cursusdata

Een buitenwacht - ook vaak mangatwacht genoemd - waarborgt de veiligheid op het moment dat iemand werkzaamheden verricht in een nauwe, besloten, niet geventileerde ruimte met maar één uitgang, zoals tanks of torens. Dit gebeurt veel in de (petro)chemische industrie of de scheepsbouw. Het is daarom bijzonder praktisch als een brandwacht ingezet kan worden als buitenwacht of mangatwacht.

Over de cursus
In de cursus Werken als buitenwacht/mangatwacht van de BWH Academy krijgen deelnemers kennis bijgebracht over veiligheidsprotocollen en werkvergunningen. Daarnaast wordt in de praktijk geoefend door een real life-situatie na te bootsen. De cursusdag bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel, waarin de volgende onderwerpen worden behandeld:

Theorie:
  • Opruiming, afzondering, ontgassing, ventilatie
  • Maatregelen tegen ontvlamming
  • Controle van de atmosfeer
  • Organisatietoezicht en eventuele reddingswerken
  • Constructieve eisen en besloten ruimten, mangaten
  • PBM’s, hygiëne en ademhalingstoestellen
  • Werken met de portofoon (communiceren)
Praktijk:
  • Training door middel van een simulatie in een besloten ruimte, inclusief mangat
  • Werken met de portofoon (communiceren)
In de cursus word je in theorie en praktijk opgeleid om op verantwoorde wijze en volgens voorschriften een mangatcontrole uit te voeren.

Duur van de cursus
De cursus duurt een dag en bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk, gevolgd door een theorie- en praktijkexamen.

Doel van de cursus
De cursus is bedoeld om werkzaamheden in besloten, niet geventileerde ruimtes in goede banen te leiden. Door waakzaam en oplettend wacht te houden bij de in- en uitgang van de ruimte, de luchttoevoer te monitoren en veiligheidsregels na te leven, waarborgt de mangatwacht de veiligheid. Bij calamiteiten weet een mangatwacht hoe hij of zij moet handelen om zijn collega in veiligheid te brengen.

Wij raden al onze brandwachten aan dit certificaat te halen om altijd je eigen veiligheid en die van je collega‘s te waarborgen.

Doelgroep

Ingangseisen

Certificaat De eendaagse cursus wordt gegeven conform de SSVV Opleidingsgids (SOG). Ook het certificaat, dat na het behalen van het theorie- en praktijkexamen direct wordt uitgereikt, voldoet aan de eisen van de SOG en is drie jaar geldig. Elke drie jaar is een eendaagse herhalingscursus vereist.

Aan te raden overige cursussen

Dit certificaat is vaak een aanvullende eis in de petrochemie. Het is niet het enige certificaat waar wij vaak om worden gevraagd. Als je je graag wilt specialiseren in de petrochemische industrie is het raadzaam naast deze cursus ook andere cursussen te volgen aan de BWH Academy. Het is bijzonder praktisch om in ieder geval je Gasmeten Ex-Ox-Tox en Werken met Ademlucht te halen, cursussen die beide worden aangeboden aan ons opleidingscentrum. Ook is het verstandig het certificaat Kleine blusmiddelen te halen.

Heb je deze certificaten al in bezit? Kies dan voor je BHV-diploma of zelfs een Emergency Rescue Team-certificaat om een echte allround safety professional te worden.

Maak kans op een GRATIS opleiding

Heb je interesse in een van onze cursussen of moet je een bepaald certificaat behalen? Schrijf je nu in voor een van onze opleidingen en misschien kun je hem wel gratis volgen. Onder de inschrijvingen op onze cursuspagina verloten we elk kwartaal een gratis cursus!
- Werken als buitenwacht/mangatwacht
- Gasmeten Ex-Ox-Tox
- VCA Basis en Vol
- Werken met ademlucht
- Kleine blusmiddelen
- BHV

Cursus volgen?

Neem een kijkje in de cursuskalender en schrijf je in voor de cursus die je wilt volgen.

In company training?

Wilt u uw medewerkers trainen in brandveiligheid? Neem dan contact met ons op.